Става въпрос не точно за поглъщане, а за чуждо тяло, което е попаднало в дихателните пътища. Това е състояние на екстремална спешност, която предизвиква респираторна драма и е много тежко състояние. В тези случаи очевидците на инцидента са първите хора, които биха могли да помогнат на пострадалия. Това обясни анестезиологът и реаниматор д-р Благомир Здравков от „Пирогов” по повод нелепата смърт на 11-годишно детенце, което се задави с пионка от игра и почина в спешния медицински център на Ботунец.

В Канада, Норвегия и САЩ до 9-годишна възраст всеки инцидент, пряко свързан с детето е пряка отговорност на родителите и затова там има санкции, обясни лекарят от „Пирогов”.

Ако родителите са знаели какво да направят, биха могли и да помогнат на детето. Механизмът на този тип патология е такъв, че ако чуждото тяло заседне, дори и най-опитните екипи да са били до детето, пак да не са го спасили. Вероятно първоначално обструкцията е била частична, а след това се е превърнала в пълна, посочи още д-р Благомир Здравков.

По думите му друга грешка е, че родителите са отказали първата повикана линейка.