Инфлацията за потребителите стигна 10%, но мерки няма. Това заяви в „Лице в лице“ Лъчезар Борисов от ГЕРБ, който беше министър на икономиката в кабинета „Борисов 3“. 

По думите му управляващите е трябвало да се вслушат в съветите им за ограничаване на кризата. Той уточни, че инфлацията започнала да расте още през април миналата година.

„Никакви адекватни действия – нито антиинфлационни, нито компенсиращи. Да, намеренията ги чуваме, чуваме, че има пари в енергийния фонд, но действия и адекватна реакция няма“, допълни Борисов. 

Бившият министър коментира, че заради високите цени на електроенергията редица малки предприятия вече са фалирали, а други едва издържат. Относно въведения мораториум върху цените на тока, парното и водата, Борисов каза:

„Това е непазрна и недобра мярка. Инфлацията в промишлеността е средно 30%, фирмите работят без добавена стойност, без печалба. Какво следва – или ще се увеличат цените за потребителите, или фирмите ще фалират. Влизаме в една системна криза“.

 

Борисов коментира, че може да се подобри конкуренцията в сферата на горивата. По думите му след 12 май цените рязко са скочили. Влошил се е бизнесклиматът и доверието на потребителите. Според него чуждестранните инвестиции са намалели през миналата година заради бездействие от страна на служебното правителство. 

Относно казуса с ремонта на язовир „Пазар дере“, Борисов коментира, че водоемът е източен за три дни. Не коментира кой го източил. За казуса сигнализира миналата година тогавашният служебен министър на икономиката Кирил Петков.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!