Бюджет 2020 прави малки стъпки към решаването на някои от проблемите на сфери като образованието и социалните грижи, но все още има да се извърви дълъг път до това разходите на държавата да са наистина ефективни. Това стана ясно от думите на икономиста Лъчезар Богданов в студиото на „Лице в лице”.

Той подчерта, че далеч не всички промени и реформи се правят именно в държавния бюджет, а даже е по-скоро обратното – сериозните нововъведения най-често се залагат в други актове.

„Липсва много ясна възможност да оценим срещу един лев, похарчен във всяка сфера, какъв резултат е постигнат”, заяви икономистът.

Богданов беше категоричен, че, например, по отношение на учителите не трябва просто да гледаме увеличения размер на заплатата, когато по-важно е в системата трайно да се привлекат способни млади хора и с тяхна помощ децата да постигат резултати. „За първи път се поставят някакви цели по отношение на образователните постижения – по-малко отпаднали деца, по-малко ниски оценки”, коментира експертът.

По думите му трябва да се работи по „насочени политики”, които да решават конкретни проблеми на конкретни хора – били те с увреждания, живеещи в бедност или с други затруднения. Лъчезар Богданов посочи, че дълго време социалната политика е била подчинена на това, че „на всеки се полага по нещо” и така хора, които нямат работа и живеят на социална пенсия получават… винетки, от които всъщност няма нужда.

Алтернативата: „Да имаме разходни политики, които насочват ресурса към дейност, която да помогне на човека да излезе от това затруднено положение, в което е или, ако е дете, да не повтори пътя на родителите си, ако те нямат образование”.