Новият орган ще разследва за корупцията най-висшите длъжностни лица - премиер, министри, кметове, областни управители, шефове на комисии, агенции, които са с особено чувствителна дейности, от които зависят много неща и много пари, каза служебният правосъден министър Крум Зарков в предаването “Лице в лице”. 

Той обясни, че КПКОНПИ се занимава с много неща, но не й да разследва корупцията. 

“Има едно объркване, което се насложи в последните години. Тази комисия се занимава с гражданска конфискация, с конфликт на интереси, с декларации, с анализ с оперативна дейност, но не и с разследване на корупцията”, добави Зарков. 

 

По-рано днес правосъдният министър представи предложението си за нов орган, който да се занимава само с корупцията по високите етажи на властта. Предлага се органът да се нарича Комисия за противодействие на корупцията, да има разследващи функции и да може да обжалва откази на прокуратурата за образуване на дела.

 

“В миналото мнозинство се взе решение да се представи проект на закон и той беше внесен предишното Народно събрание, да се създаде този орган, който да се занимава само с това с разследване на определен брой хора, за определен вид престъпления. Ние от служебното правителство взехме тази концепция и дадохме своите предложения - как да бъде конструиран, така че да не се превърне в “бухалка””, обясни Зарков.  

Той подчерта, че вече има изготвен законопроект. 

Разследването ще се извършва от 5-членна комисия, която ще бъде избирана на квотен принцип от парламента, президента и върховните съдилища, добави Зарков. 

Защо няма осъдени по висшите етажи на властта - Крум Зарков дава две причини - гледайте във видеото.