Бившият вицепремиер в служебното правителство на Софиянски Красимир Ангарски коментира, че не е правилно да забавяме пътя към чакалнята на еврозоната, защото процесът ще е дълъг, а ще останат и таксите и ще продължим да сме бедни. Това каза самият той в предаването „Лице в лице“.

Вчера премиерът заяви, че България ще намали темпото за влизане в чакалнята преди въвеждане на еврото.

Не съветвам хората да обменят левовете в евро, освен ако нямат нужда, т.е. нямат бизнес в Европа и не пътуват много, добави Ангарски.

Под ръководството на Ангарски са създадени законите, стоящи зад въвеждането на валутния борд и те са разработени само за 45 дена. Той убеждава Ан Макгърк, тогава шеф на МВФ за България, да вържем левовете към марката, а не към долара, както тя е настоявала. По-късно става секретар по икономическите въпроси на президента Петър Стоянов.

Според него коментарите на Ханке за опасността от сриване на еврото и обезценяване на лева при влизане в еврозоната се крие защита на неговата страна и долара. Ангарски успокои, че дори да се срине еврото, това нас няма да ни касае и ние нищо няма да загубим.

Соред Ханке не бива да губим суверенитета си, защото ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато, или друга по-висша такава, смята професорът.

Ангарски обясни, че няма какво да губим, защото вече е минал периодът, а сега трябва да берем плодовете на изстраданото.

"Сега трябва да влезем във валутния съюз и да ни успокоят, че нашите банки трябва да отговарят на европейските критерии, да има дисциплина, не както сега", коментира още експертът.

Вижте целия разговор във видеото.