„Това, което ни управлява в момента е АД – търговско дружество. Единият държи в акционерно дружество 37 акции, защото има например 37 депутати, другият 65 акции. Менкат си процентите и акциите“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“.

„Ако не се избере председател на Столичния общински съвет цената е висока. Принципният начин е да се избере най-възрастният. Не знам кой е и от коя партия е. Ние го изпитахме на гърба си в парламента. Аз съм направила този много тежък компромис в името на държавата“, обясни Нинова.

Според нея вторият начин е безпринципният, който е на базата на сглобката.

„Третият е радикалният. Ще ги чакаме три месеца. София ще е на студено и на тъмно, паднали дървета, няма бюджет. На софиянци ще им писне и ще отидем на нови избори за общински съветници“, добави Нинова.

БСП няма да подкрепи Борис Бонев

„Доверихме се на нашите общински съветници, които казаха, че няма да подкрепят Борис Бонев за председател на СОС“, каза тя.

Нинова уточни, че идеята ѝ е лична и "не е партийно решение".

Ще се разшири ли коалицията?

Тя коментира и идеята, че БСП ще прави широк патриотичен ляво-центристки блок без „Левицата“. „Не е идея, а е вече изпитан успех. Решението ни от вчера и днес дойде в резултат на местните избори. На места в различни общини направихме много интересни местни коалиции или инициативни комитети, с които издигнахме общи кандидати и видяхме добър резултат“, обясни лидерът на БСП.

Тя подчерта, че БСП има 72 кмета. „Стъпвайки на тези резултати и тези добри постижения заедно с тези 16 партии решихме да продължим това сътрудничество, да го прехвърлим на национално ниво и да го развием като проект“, каза Нинова.

Нинова подчерта, че няма да се разширява коалицията „БСП за България“.

„Ние сме против знамето, което развява Партията на европейските социалисти (ПЕС) през последните години за прилагане на Истанбулската конвенция, за трети пол извън мъж и жена, за социален пол. Ние не одобряваме това, че ПЕС се заявява за санкции срещу Русия, за предоставяне на оръжия“, обясни тя.

Какво коментира Корнелия Нинова за Бюджет 2024 - гледайте във видеото.