Никога не сме започвали атака срещу президента Радев. Винаги сме го защитавали. Това каза в предаването „Лице в лице“ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Когато той беше най-остро атакуван от Борисов и Цветанов, единствено БСП заставаше и на трибуната в парламента, и пред президентството да го брани, така че не приемам никакъв упрек към БСП, че води война с президента. Винаги сме стояли зад него", обясни Нинова.

Тя допълни, че не са водили частни разговори и президентът не я е канил нито веднъж на такива разговори.

Според Нинова има опасност от реставрация на модела ГЕРБ.

"За 6 месеца направихме много, много крехък пробив в модела ГЕРБ, има нужда с удвоени усилия след тези избори да направим правителство и да продължим, защото в момента виждаме една опасност от реставрация на модела ГЕРБ и усилията ни за 6 месеца да не отидат напразно", каза тя. 

По думите й през кадрите служебният кабинет на Радев връща ГЕРБ във властта.

Нинова припомни, че напрежението с президента е започнало преди една година и тогава не е било ясно точно какво се случва.

"БСП и аз лично направихме президента Радев президент първия мандат. БСП, „Продължаваме промяната“ и ДБ го издигнахме и подкрепихме за втория. Президентът Радев свали правителството на БСП, „Продължаваме промяната“ и ДБ и в момента тече чистка на всички тези кадри и възстановяване на ГЕРБ", отбеляза Корнелия Нинова.

БСП влиза по-силна на изборите, защото през властта доказа резултати, допълни тя.

„Това, което обещавахме в опозиция, го доказахме чрез работата си. Влизаме с много открито лице пред избирателите, защото доказахме, че може да има социална държава. Ние бяхме социалният стълб в това правителство“, допълни лидерът на БСП.

Тя припомни, че 22 милиарда лева социална подкрепа са дали за безплатни детски градини, данъчни облекчения на млади семейства, увеличение на майчинство, увеличение на детски надбавки, увеличение на минималната работна заплата, ваучерите за храна от 80 на 200 лв. за работниците, подкрепата за икономиката за тока.

„За 12 години пенсиите са увеличени със 164 лв. общо. Сега само за тези месеци със 167 лв. и заложихме през октомври в бюджета преизчисляване на пенсиите, тоест влизаме доказани през властта, че можем да правим резултат. Това мисля, че ни прави по силни, защото едно е в опозиция да обещаваш, да критикуваш, съвсем друго е в реална власт да се докажеш“, каза още Корнелия Нинова.

Според нея през миналите месеци идеята за доставки от „Газпром“ се е идеологизирала.

„През април, като партия и аз като министър на икономиката и индустрията заедно с работодателите обявихме, че е необходимо да има доставки от „Газпром“. Ако 1 милиард е азерският газ, 1 милиард - втечненият, на нас не ни стигат още 1 милиард и съвсем логично е това да бъдат доставките от "Газпром". Цялата индустрия претендира за това - 28 000 предприятия, 250 000 работни места. Това е национално отговорна идея“, отбеляза Нинова.

По отношение на наследството в Министерството на икономиката и индустрията Нинова каза:

„Когато станах министър през декември, извиках директорите на дирекции и директорите на предприятия и им казах - На един лист до довечера искам 3 проблема, които са спешни и неотложни и трябва да ги решим бързо. Забранявам ви да продавате, приватизирате, концесионирате държавно имущество, искам програма за увеличаване на заплатите на работниците, намалявам бордовете, с по-малко хора в съветите на директорите, политическият ми кабинет няма да взима пари за допълнително материално стимулиране, ще ги раздам на служителите и работници, и това и направих. Първият борд, който съм сменила е през май месец, този на "Кинтекс", отбеляза лидерът на БСП.

Тя каза, че това е станало, след като са се уверили, че резултатите им са лоши и се източва предприятието.

Нинова добави, че утре ще се състои първият Съвет на директорите на Държавната консолидационна компания, където са всички държавни предприятия.

„Мислите ли, че ще се занимават с бизнес програма, с резултати на предприятията и със заплати на работниците? Нищо подобно, ще вземат следните решения, това е дневният ред - увеличават борда от 4 на 7 души. Вместо един директор ще има трима директори и втора точка - смяна в ръководството на дъщерните дружества. Не ги интересуват резултати, не ги интересуват заплати, министърът не е поискал един отчет от едно дружество да пита как се развива. Виждате ли разлика – едното е с грижа за предприятията и за работниците. Другото е метла отгоре до долу. Защо,  като имаш още 6 седмици. Този служебен кабинет не е избран от народа. Той е назначен от един човек и сменя поголовно всичко в цялата държава“, заяви Нинова.

Във връзка с организацията на БСП във Видин и обвиненията, че превръща партията в лидерска, Нинова каза, че е избрана пряко от членовете на БСП и с 80% активност на тези членове.

По думите й станалото във Видин се преекспонира.

„Напуснали са 8 човека от 800 организации. Напуснал е председателят – Митко Белята му казват, леля му, която е на женското движение и другият му кръг. Това не е разцепление, това е оздравяване на БСП. Тези хора никога не са работили за БСП. Създадоха си една бизнес империя във Видин и ни вредяха“, каза още Нинова.