В Габрово никога не е имало ромски гета, няма и да има. Няма и сегрегирано училище. Това каза в предаването „Лице в лице” кметът на града Таня Христова.

По думите й към момента в общината няма подадено уведомление за планиран протест.

„Предполагаме, че дори и да има такъв, той ще бъде мирен”, допълни тя.

Христова е на мнение, че ако случващото се в Габрово не бъде използвано за политически цели, ситуацията ще се успокои.

Кметът информира, че днес се е провела извънредна сесия на Общинския съвет. На нея всички общински съветници са били единни и категорични, че внушенията, че в Габрово организирано се заселват роми са неверни.

„Призоваваме към разум и обединяване на усилията на институции и граждани за опазване на реда и спокойствието в града. Отправяме призив към всички политически сили да не използват създалото се напрежение за свои цели, защото това е изключително опасно”, заяви Таня Христова.

На въпрос дали има хора, които предизборно създават напрежение, тя коментира, че не е изключено, но не трябва да се отхвърля факта, че има справедлив гняв, който е натрупван във времето и който е свързан с това, че някой има право да не спазва закона.

„Вероятността да има от всичко по малко в този случай е факт. Най-важното е ситуацията да бъде овладяна”, допълни кметът на Габрово.

Във връзка с подадената оставка на шефа на полицията в града по искане на премиера Бойко Борисов, Христова заяви, че всички имат вина за ситуацията.

„Вероятно полицията подцени тежестта на провинението и последиците, които може би имаше шанс да бъдат предотвратени. Вината обаче не е единствено тяхна”, на мнение е кметът.

Тя допълни, че Община Габрово предлага законодателни изменения в Закона за административните нарушения и наказания, които вече е изпратила към Народното събрание и Министерския съвет. Те включват увеличаване обхвата на административните нарушения с едно ново, което може да бъде наречено обществено полезен труд и което би могло да замени глобата като наказание, тъй като тя не се изпълнява, което води до чувство за безнаказаност.