България изостава в класацията за икономическа свобода, защото нямаме устойчивост и предвидимост. Това каза в предаването „Лице в лице“ на bTV икономистът и бивш депутат от „Имат такъв народ“ Любомир Каримански.

Икономическата свобода в България продължава да намалява, като страната се класира на 43-та позиция спрямо 165 други държави и територии, показва последното изследване на канадския институт „Фрейзър”. За последното издание на класацията са ползвани данни за 2021 г., а български партньор е Институтът за пазарна икономика (ИПИ). От изследването става ясно, че назад ни дърпа съдебната система.

Каримански напомни, че под „икономическа свобода“ се разбира гарантиранета на свобода на всеки гражданин да извършва дейност, свързана с предприемачество – да не му пречат държавата и системата на правосъдие.

„В България най-тягостното нещо, че сме на водещо място от гледна точка на данъчното законодателство, но теглото на съдебната система е много по-сериозно и ни дърпа назад“, коментира икономистът.

По думите му през последните години се правят по-некачествени закони, а прилагането има е двойно по-зле.

„Това ни дърпа надолу – компаниите и всички инвеститори, които искат да дойдат в България, имат нужда от предвидимост и устойчивост“, смята икономистът.

Гледайте целия разговор във видеото!