Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обясни в студиото на „Лице в лице“, че всяка от партиите от коалицията "Обединени патриоти" ще се яви отделно на изборите, защото няма нужда две от партиите да се обединяват срещу трета в обща листа.

Ако се наложи след евроизборите, може да преформулираме нашето сътрудничество, ако можем да го направим, добави той.

Валери Симеонов има категорично различни европейски приоритети. ВМРО ще продължава да бъде член на Европейските консерватори и реформисти, заяви Каракачанов.

Всички каузи, за които Ангел Джамбазки се бореше през предните години, трябва да бъдат продължени, подчерта той, и не трябва да ни бъде безразлично по какви пътища тръгва Европа и какво се случва в европейските държави и да се занимаваме с дребни проблеми и бюрократщини, каза още Каракачанов.

„Докато радикалният ислям залива Европа и заплашва да промени нашия ред, нашите демократични устои, нашата история, ако щете дори нашата религия и култура, не може да ни е безразлично, в същото това време бюрократите в Брюксел да ни занимават с проблеми колко дълга и колко крива трябва да бъде краставицата или дали трябва да се яде шкембе чорба в България. Докато радикалният ислям заливаше Европа, бюрократите в Европа се занимаваха с това как ще изглежда тоалетната за третия пол. Или колко пола има в Европа, набивайки ни тази Истанбулска конвенция. Европарламентът формира тези политики”, коментира още лидерът на ВМРО.

В много европейски държави има партии, които казват, че не са за тази бюрокрация и за налагането на норми, които не са приложими за всички държави, добави Каракачанов.

Според него това трябва да е съюз на суверенни държави, които обаче да мислят за общ пазар, общи ценности, сътрудничество.

По думите му ЕС се съобразява твърде много с мигрантите, които идват и се опитват да наложат тук нови порядки. Според него тези избори са много важни, тъй като от тях ще стане ясно дали Европа поема по пътя на обезличаването. Липсва дебат за развитието на селското стопанство, отношенията на Европа с големите икономики, смята Каракачанов.

Злоупотреби с еврофондовете има във всички европейски държави, каза министърът на обраната. Той подчерта, че е "за" единна европейска армия, но тя няма как да реши всички проблеми. Идеята е тя да бъде стълб на НАТО, която да защитава европейските граници, включително и в открито море. Тази идея е добра, но различните европейски държави не я разбират еднакво, заяви лидерът на ВМРО.

Вижте още във видеото.