На македонските управляващи някой друг има е виновен – така почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов определи тезата на Скопие, че палежът на българския културен център в Битоля е провокация.

„Полицейските записи много ясно показват нещата – един  не особено опитен човек с маска влиза и пали, но огънят достига и до него и той бяга“, отбеляза той в предаването „Лице в лице“.

По думите му този палеж е следствие на цялата политика в Република Северна Македония, на възпитание на омраза към България, българите и всичко българско. Според Красимир Каракачанов такава държава няма място в Европейския съюз.

Палежът на българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля стана в събота, а България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски.

„Имало ли е по-отстъпчив и безличен в политиката си по отношение на Северна Македония български министър- председател от сегашния?“, попита Красимир Каракачанов. По думите му премиерът се чуди как да угоди на външните фактори.

Според Каракачанов някой се опитва зад гърба на българските институции - зад гърба на парламента, който има решение и зад решението на Консултативния съвет по сигурността при президента от януари, да вземе друго решение и да се обработи общественото мнение.