„По мое време разговор за забавяне не е воден. До 12 май, когато аз съм бил министър на отбраната, нито един представител на фирмата производител, нито на САЩ, ни е казал, че ще има забавяне.

Това коментира бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице“ по повод предупреждението на държавния глава Румен Радев за риск от загуба на въздушния ни суверенитет, заради забавянето на доставката на новите изтребители F-16.

„Ако президентът има информация за забавяне, вероятно е от министъра на отбраната, който имаше среща със секретаря на департамента на САЩ. Да кажат какво са говорили с американците“, призова Каракачанов

Той подчерта, че не е имал нито официална, нито не официална информация за забавяне на доставката на изтребителите.

„Във всеки договор има форсмажорни обстоятелства“, коментира още Каракачанов.  

По думите му обаче, дори утре сутринта да дойдат новите самолети F-16 блок 70, следващите две години няма да могат да изпълняват мисията „ер полисинг“.

„Пилотите, които се обучават в момента, ще им трябва поне година и половина, за да се качат на тези изтребители, защото тренират на базови модели. До тогава, както и в момента, нашето въздушно пространство се охранява от нашите изтребители МиГ-29“, заяви той и подчерта, че няма опасност от загуба на въздушния ни суверенитет.

„По мое време бяха ремонтирани осем изтребителя, ако се отделят едни пари за поддръжката им, ще се използват до 2028 г. и няма да загубим въздушен суверенитет“, каза още бившият министър на отбраната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!