„Крайно време е да бъдем честни и да кажем, че има натиск от страна на нашите европейски партньори по отношение на членството на Република Северна Македония (РСМ)“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ „телефонните обаждания на тема българската позиция за ветото и членството на РСМ“ продължават.

„Дълго време имаше политически формации в управляващата коалиция, които не признаваха, че има такъв натиск. ЕС е „за“ това разширяване на Западните Балкани“, заяви Йотова.

Тя каза още, че през последните дни Кирил Петков и Асен Василев са сменили тона и позициите си по отношение на преговорите с РСМ. Тя цитира изказване на Василев, който заяви, че има проблем и топката е в европейските ни партньори.

„Добре е, че тези позиции вече се артикулират и от страна на изпълнителната власт. Темата за съвсем скорошно премахване на ветото от страна на премиера също е изоставена. Той твърди, че нищо няма да бъде взето под натиск. Като че ли самият МС в тяхно лице дръпнаха назад“, смята Йотова.

Тя заяви, че президентът Румен Радев води много разговори и че най-активната позиция по отношение на този проблем е именно неговата.

След нотата на украинския посланик - ще изпратим ли все пак оръжие на Украйна?

Позицията на България по отношение на изпращането на оръжие на Украйна е изстрадана, смята Илияна Йотова.
„Буди недоумение фактът, че подобни важни новини научаваме от чужди посолство, преди да реагира българската държава“, коментира тя.

„Ситуацията е толкова напрегната и е свързана не само с конкретния конфликт, но и с огромните страхове в българските граждани. Затова всяко скриване на подобна информация вече буди съмнения. Честното отношение беше официално да бъде разпространена тази информация с конкретната реакция на министър-председателя“, заяви Йотова.

Тя попита реторично дали тази нота на украинския посланик няма "някакъв генезис назад във времето" още при първите разговори за това как България ще помага на Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!