Демократична България“ реагира много остро на решение на ЦИК, а говорителят на комисията Цветозар Томов подаде оставка. Според тях има риск от манипулации на изборите заради сливането на машинния и хартиения вот в протоколите.

„Позицията ни е обща заедно с „Продължаваме промяната“. Ние сме обезпокоени, че по начина, по който се предвижда да бъдат преброени гласовете и написани протоколите на практика ще се създадат предпоставки за манипулации да не се отчете правилния вот. Например да бъдат пренебрегнати машинни гласове за сметка на хартиените гласове“, обясни Надежда Йорданова от ДБ.

Тя обясни и какво я притеснява в технологията на преброяване на вота на предстоящите избори.

„Въпреки че хартиените бюлетини и разписките ще бъдат в отделни кутии. В протокола няма да се нанасят кое откъде е – дали гласът е от хартия, или от машина. Ако имаме 200 бюлетини от хартия - това няма да го пише. Те ще са всички накуп. Няма да пише за всяка една от политическите партии колко машинни гласове има и колко хартиени гласове има. Същото ще и с преференциите, което означава, че ако дори и да има грешки при преброяването, те няма да могат да бъдат засечени“, каза още тя.

Йорданова обясни и че се подготвя жалба срещу това решение.