Един от начините на водене на хибридна война е да се всява паника, да се всява разкол в населението на страните и в НАТО. Силата на НАТО е в това, че всяка една държава, независимо колко е голяма, е еднакво защитена от всички други държави.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по темата за кризата с Украйна.

„Ескалация има, има струпване на въоръжение на украинската граница, има постоянно нарастване на напрежението, ситуацията е извънредна – заслужава добър анализ и адекватни действия. Засега реакцията е адекватна, без да се създава допълнително напрежение от страна на НАТО, се гарантира и се показва много ясно, че НАТО ще застане зад всяка една страна членка при нарастване на напрежението“, добави той.

Според председателят на Младежки консервативен клуб Кристиян Шкварек в момента няма сериозна заплаха България да бъде въвлечена в тежък конвенционален военен конфликт.

„Притеснявам се, че това напрежение в момента може да отмине, да си отдъхнем и заради това отдъхване да не извадим правилните поуки от това, което се случи. За България в момента правилната констатация е, че за разлика от всички останали европейски държави в НАТО  в момента в България няма консенсусна, категорична, бърза и ясна позиция“, заяви още той.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!