Хранителната сигурност да е елемент от националната такава е нормално. Това коментира служебният министър на земеделието Явор Гечев, след като части от „Капитан Андреево“ по повод постановлението на Министерски съвет за обявяването на част от ГКПП „Капитан Андреево“ за обект на националната сигурност. 

Той обясни и какво значи това.

„Сходна е с влизането примерно на Летище София, тоест вие трябва да имате какво да правите там. Ако нямате, съответно не влизате в зоните на сигурност. Това значи, че всеки от хората, който работи на тези пунктове, където се извършва дадената дейност, където се заема пробовземането, където се разтоварват и са товарят камионите представлява риск. Съответно това е и митническа проверка“, каза Гечев.

Според него лаборатория за фитосанитарният контрол трябва да има на самия пункт, за да не стават задръствания, а частната фирма е "прекалила с монополизацията на цялата дейност".

Той обяви, че в момента и фитосанитарният контрол на границата, както и всички други, се извършват само от БАБХ.

Гечев обяви и че са си свършили работата като служебно правителство по казуса с пункта.

„В първия ден, в който бях назначен за служебен министър, имаше тежки задръствания по границата в споровете на една частна фирма и агенцията по храните кой да извършва дадения контрол, защо и как. Съдебните спорове най-вероятно ще продължат още няколко години. В крайна сметка обаче държавата не може да спре да работи“, заяви той.

Вижте целия разговор във видеото.