„Правосъдната реформа е нещо, което ние трябва да направим. Ние, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ – това сме хората, които трябва да направим  правосъдна реформа, за да бъде тя такава, каквато трябва да бъде. Иначе имаме правосъдна реформа тип ГЕРБ, тип БСП, тип каквото се сетите – все тая“, заяви водачът на листа на „Изправи се! Мутри вън!“ адвокат Николай Хаджигенов, който гостува заедно с председателят на политическата сила Мая Манолова в „Лице в лице“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме някои съвпадения и някои различия с ИТН по тема правосъдие, но аз съм практикуващ адвокат и имам по-широк поглед“, каза Хаджигенов. Според него специализираният съд и прокуратура трябва да бъдат веднага закрити и това не би било пречка за делата им, които ще бъдат прехвърлени към обикновените съдилища със същите съдии или с нов състав. Дори сега има смяна на съдебни състави например заради заболяване, отбеляза юристът.

По неговите думи трябва да се прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев на основание уронване престижа на съдебната система и има механизъм по-който да стане това. Същото важи и за мандата на ВСС.

Мая Манолова заяви, че именно специализираният съд и прокуратура стоят зад подслушванията на опозиционни политици и граждански активисти, хора от протеста, включително и нейната партия, а Хаджигенов нарече двете институции „политически бухалки“.

„Лично показах списъка с номера на разрешения за подслушване, които те са ги издавали. Бях сигурен, че те са ги издавали, не заради друго, а защото познавам работа на спеца. Аз ги държах в ръцете си една седмица преди това – подадох им въже, те избраха да се обесят на него“, заяви Хаджигенов, според когото председателят на Специализирания съд ще бъде осъдена за тези разрешителни.

Мая Манолова разкри, че все още получават сигнали за Комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ относно „натиска върху бизнеса“ и ги предават на МВР, защото не искат да цапат кампанията за изборите. Но по нейните думи комисията ще се „върне в подобрено издание в новия парламент“.

„Ще предложим да включим предприятията с най-много калинки и аномалии, там където получават по-големи заплати от премиера и президента“, заяви Манолова.

Снимка: btvnovinite.bg

По нейните думи „служебният продължава това, което комисията по ревизия започна“ и нейната политическа сила „подкрепяме тези министри, които имат достатъчно смелост“.

А попитана на кого от членовете на служебния кабинет би задала въпрос, председателят на „Изправи се! Мутри вън!“ попита транспортният министър дали Михаил Константинов ще брои гласовете и на тези избори, намеквайки за неговата смяна.

Вижте целия разговор във видеото.