Част от кампания за репресия след критични публикации – така бизнесменът и издател на „Капитал” Иво Прокопиев коментира в ефира на bTV оповестеното днес от прокуратурата обвинение срещу него за пране на пари.

Той уточни, че това е „сравнително стара новина”, тъй като още от лятото е бил подведен под отговорност заради продажбата на „Каолин” преди няколко години.

„Самото „обвинение” е напълно абсурдно. То звучи по следния начин – щом има нарушения по сделката (за приватизация от 90-те – б.р.), то последващата продажба е пране на пари”, посочи Прокопиев, като подчерта, че раздържавяването на предприятието е било проверявано многократно без да са открити нарушения.

„Целта е репресия, поводът е няколко публикации особено в последния брой на „Капитал”, свързани с тежка корупция в България”, категоричен беше бизнесменът.

Според него и това обвинение, както и другите до момента, са „политически свързани”. „Прокуратурата все повече се обръща от инструмент на законността в инструмент на беззаконието в България”, отбеляза той.

Прокопиев посочи, че мярката му за неотклонение му позволява да напуска страната.