Предложението да се наказват със затвор и глоби от 2 до 5 хиляди лева, хората, които горят нереглментирано отпадъци, е с цел да се предпази човешкото здраве и околната среда. Това каза пред „Лице в лице” Ивелина Василева, председател на комисията по околна среда и бивш екоминистър за промените в законодателството.

Те са внесени от ГЕРБ и са с дисциплиниращ характер, поясни Василева.

В последните дни у нас трудно се диша, прахови частици и  други вещества са част от отровния коктейл. Управляващите се стреснаха и от днес имат конкретни предложения за промяна на тази негативна тенденция.

„Внесохме предложение в НС за изменение на Наказателния кодекс, където искаме изрично да бъде въведен регламент, чрез който да се определи нерегламентираното изгаряне на отпадъчни продукти в това число и масла, отработени продукти и синтетични материали, каучук”, обясни още Василева.

Тя добави, че и досега е имало административен механизъм за събиране на глоби, но той е бил неефективен и затова Столична община и кметът Йорданка Фандъкова са направили това предложение за промяна в НК за нерегламентираното горене на боклуци.