У нас има редица примери, в които се образуват наказателни дела само за да бъде упражнено влияние върху определен човек. На първо място прокурорите трябва  да бъдат защитени от именно такова влияние. Това каза в предаването „Лице в лице“ съветникът по правни въпроси на президента Иванка Иванова.

„Новият специален прокурор  действа изцяло извън йерархията на прокурорската служба. Той е практически приравнен на главния прокурор. Това го прави уязвим”, допълни тя.

По думите ѝ  експертен разговор по темата за Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс никога не се е състоял.

„Управляващото мнозинство предлага вече трета или четвърта различна идея как да бъде решен този проблем. Длъжни сме да си дадем сметка, че всяко едно решение има и тежки негативи. Основно задължение на президента, когато види, че предлаганото решение нарушава основни конституционни принципи, е да наложи вето”, каза още съветникът по правните въпроси на президента.

„Нарушение на основни конституционни принципи с промените в НПК“

Според нея предложеното на 29 януари гласувано на второ четене на законодателното решение уронва основни конституционни принципи,  като принципът за автономността на прокурорите в рамките на съдебната власт.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Има изрични европейски стандарти, които изискват прокурорската служа да бъде организирана по такъв начин, че отделните прокурори да не могат да бъдат притискани с измислени разследвания и това да се използва като начин за упражняване на въздействие върху тях”, категорична е Иванова.

Нарушава се и принципът за равенството на гражданите пред закона.

„Ако заместник главния прокурор нанесе тежка телесна повреда на едно лице, то ще има право да обжалва отказа на специализирания прокурор да образува досъдебно производство. Ако в един бар се сбият двама граждани, от които единият не е заместник главен прокурор, пострадалият няма да има същите права. Това, според мен, е фундаментално нарушение на принципа за равенство на гражданите пред закона”, каза съветникът.

Според нея обявяването на Специализирания наказателен съд за допустим уронва принципът за независимост на съда: „Нашата конституция забранява извънредните съдилища само на основание на това, че има ясно определена предметна компетентност. Там съдим определени лица за извършени определени престъпления”.

Иванова добави, че всички престъпления, които бъдат извършени от главния прокурор или негов заместник, ще бъдат разглеждани от специализирания съд. Това променя принципа за подсъдност и специализирания наказателен съд се превръща в извънреден.

„Това компрометира целия съдебен контрол върху действията на специализирания прокурор”, смята правният съветник на президента.

Според Иванова трябва да бъде събрана експертна група в Министерството на правосъдието, която да изследва целия кръг от дела, по които има констатирано липса на ефективно разследване и да предложи няколко варианта за решение.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!