Твърде вероятно е да има промени в ръководството на „Напоителни системи“ и то в най-кратки срокове. Това каза в предаването „Лице в лице“ министърът на земеделието Иван Иванов.

"Имаме и диалог със синдикатите, те поставиха своите условия. Там заплатите не са увеличавани от години. Инженери работят буквално за 600-700 лв. заплата, трудно могат да се задържат, да останат там. Трябва да намерим и с тях баланса по отношение на заплащането", обясни министърът.

Когато дружеството не е здраво, то не е в състояние да управлява средствата по прозрачен начин, добави той.

Наводненията в страната

Във връзка с наводненията в страната Иванов коментира, че в много от случаите уврежданията са настъпили в резултат на скъсване на диги. Те са в гаранционен срок, но фирмите отказват да ги поправят с мотива за "форсмажорни обстоятелства", обясни той.

Земеделският министър каза още, че материалите ще бъдат предадени на Икономическа полиция за проверка и поясни, че са възложили и редица други проверки, които очакват да са налице в края на тази седмица и началото на другата.

"Става въпрос за тези средства, които биха могли да нанесат щета както на европейския, така и на националния бюджет. Това са средства по подмярка 43, по които „Напоителни системи” са кандидатствали за рехабилитация и възстановяване на напоителни съоръжения", поясни Иванов.

На въпрос има ли съмнение в качеството на работа на фирмите, които са правили дигите, министърът заяви, че има такъв елемент.

„В момента работи вътрешен одит. Крайният срок за този доклад е 7 януари", добави той.

"Целта ни е да избегнем всякакви опасности от санкции от страна на ЕК, защото налагането на една финансова корекция спрямо „Напоителни системи” ще ги доведе до фалит. Те и без това имат 40 милиона и повече текущи задължения в момента. Едно лошо управление през годините, което ги е довело до тази ситуация", обясни Иван Иванов. 

Той допълни, че предстои преструктуриране.

"Екипът в министерството работи в посока да намерим този наистина добър мениджмънт, който да изправи на крака напоителното дружество. Също така има и възможност по Плана за възстановяване и устойчивост там да се инвестират средства", отбеляза Иван Иванов.

Цената на дървесината

По отношение на дефицита и високата цена на дървесината за огрев министърът на земеделието съобщи, че в момента се прави анализ каква е тежестта на износа на дървесина към трети страни.

"Ако е голям процентът и ще има отражение върху крайната цена за крайния потребител, ще наложим мораториум на износа на дървесина за огрев", каза той.

По думите му обясненията за поскъпването на дървесината са свързани с прекалено търсене, от една страна, и от друга – елементите на спекула между посредниците, които купуват дървесината от горските дружества, и я предоставят на крайния клиент.

„Очакваме техните доклади, където да предложат конкретни мерки. В петък трябва да са на бюрото ми. Целта ни е до края на февруари да имаме, ако не конкретно решение, поне някакъв дедлайн, в който в рамките на този отоплителен сезон да постигнем тази цена“, допълни Иванов.

Той смята, че цената може да се нормализира през януари.

Според Иван Иванов най-големият проблем в българското земеделие е дисбалансът в разпределението на средствата - както европейските, така и националните между различните сектори. 

„Неслучайно в коалиционното споразумение пише, че трябва да се сложи таван на плащанията към земеделските производители, за да могат по-голям обем средства да имат достъп до тези малки и средни земеделски стопани”, каза той. 

Иванов информира, че бюджетът на министерството миналата година е бил 243 млн. лв., но сега може да се наложи да поискат увеличение заради цените на горивата. 

Относно администрацията в министерството той информира, че съкращения вероятно ще има, най-малкото поради изискването на коалиционното споразумение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!