Блокирането на зърнобазата в каменското село Свобода, в която бяха открити тонове недекларирано зърно преди дни, е заради административен пропуск при попълването на документите. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

„Има регулаторна рамка, която налага всеки месец да се декларира зърното, което е собствено на оператор (търговец или производител), както и зърното, което се складира при него. Във връзка с потребността от създаването на този специален резерв се наложи да направим извънредна проверка, за да видим каква е действителната наличност по складовете. При нея открихме, че има една много голяма недекларирана база със солиден обем от 263 000 тона зърно“, обясни той.

Веднага след проверката са сезирани отговорните институции.

„Според информацията, която имаме до момента, се касае за административен пропуск при попълването на документите, издали сме предписание, той ще бъде отстранен. Тепърва ще се установява чие е зърното. В декларацията, подадена от оператора има заявено само собствено зърно, а не и такова, което се съхранява за други лица“, поясни Христанов.

Очаква се проверката да свърши до дни.

„В рамките на проверката установихме, че в други оператори има около още 306 000 тона недекларирано зърно. На тях също ще им отправим необходимите мерки“, добави зам.-министърът на земеделието.

Вижте целия разговор във видеото.