„Мисля, че Атанас Атанасов не трябва да пита президента, а вътрешния министър Калин Стоянов относно охраната на Бойко Борисов. Дали и кои политически лидери получиха охрана още при сглобката, какво налага тази охрана?“, каза в предаването „Лице в лице“ адвокат Иван Демерджиев, бивш служебен министър на правосъдието и бивш служебен министър на вътрешните работи.

„За два дни загинаха две жени в условията на домашно насилие. Там нямаше и един полицай. На този фон политическите лидери засилват охраната си. Отговорите ги дължи вътрешният министър. Странно, че не го питаха толкова месеци. Тази охрана не е от днес“, коментира той.

„Трябва да има действителни данни за заплаха на политически лидер, за да се наложи такава охрана. Със заповед на директора на главната дирекция, след проверка от службите, се назначава охрана. В други случаи се назначава след решение на комисия, в която участват ръководителите на ДАНС, НСО и главният секретар на МВР“, посочи Демерджиев.

„Проблем на демокрацията и държавността е, когато се охраняват политическите лидери, а хората нямат чувство за сигурност и справедливост. Всеки се притеснява ежедневно за живота и здравето на близките си в малките населени места. Когато лидерите се занимават само със себе си, това е проблем на държавността“, категоричен е бившият служебен министър на правосъдието.

Появата на Брендо

Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно на полицията, научи bTV. Той е отишъл с адвокат пред Централния софийски затвор към 7:30 ч. тази сутрин.

Появата му повдигна още въпроси, тъй като Брендо е обявен за международно издирване – как е влязъл в България без това да е засечено?

„Надявам се проверката как Брендо е влязъл в България да стигне докрай. Очевидно няма воля тези случаи да се проверяват. Декларациите, колко е затегнат контрола по границите, не съответстват на действителността. На такива фрапантни случаи не сме ставали свидетели преди“, каза още Иван Демерджиев.

„Нека от МВР да отговорят - как като няма мигранти прокуратурата отчита ръст на броя на досъдебните производства за нелегална миграция? Как ги хващат тези мигранти, които не проникват в България и то рекордно ниски опити да се влезе? Как влизат повече хора? На това трябва да се отговори. Другото е демагогия“, коментира Демерджиев.