Протестите от последната година доведоха до промени на политическия терен у нас, убеден е политологът Ивайло Динев. Според него механизмите, по които е станала промяната, са няколко.

„Първо – чрез протестите се промени общественото доверие, като има наличие на спад към традиционните партии и бившите управляващи и покачване на доверието към нови политически формации, които влязоха в предния парламент“, коментира Динев в „Лице в лице“.

По думите му добрата развръзка е, че протестът намери своето политическо представителство. Политологът не изключи вероятността след изборите на 11 юли да се формира коалиция на протестните партии.

„Протестът зададе една траектория на възможности. Именно такава възможност е оформянето на коалиция на протестни формации. Този служебен кабинет е до някаква степен намигване към една такава възможна траектория, а именно оформяне на коалиция след следващите избори на нови формации и протестни формации. Може да се кажи, че тези три нови протестни формации ще имат нужда от четвърти политически играч, който да ги подкрепи. В този служебен кабинет виждаме, че има политически лица от БСП, което вероятно също е намигване към такъв сценарий“, разясни той.