„Изненада беше, че „Продължаваме промяната“ издигнаха кандидатурата на Андрей Гюров за гуверньор на БНБ“, заяви Ива Митева от „Има такъв народ“. По думите ѝ до този момент не се е чула нито една лоша дума по адрес на техния кандидат Любомир Каримански.

„Аз смятам, че Каримански отговаря на изискванията на закона, притежава знанията, опита и мъдростта. Убедена съм, че той е здраво стъпил на земята и никой не може да му въздейства“, каза още Ива Митева.

„Когато няма единна коалиционна политика, няма как да кажеш, че като премиер заставаш за нечия кандидатура. Същото е и по отношение на председателя на Народното събрание“, каза още Митева. „Андрей Гюров има академичната подготовка, но професионалната на Каримански е много по-голяма“, каза тя.

Спецправосъдието

„Във вторник трябва да се проведе заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси и законопроектът за закриването на спецправосъдието да влезе в зала евентуално в четвъртък“, каза Ива Митева.

По думите ѝ отдавна се говори за съдия, който да разследва главния прокурор. „Предполагам, че това е опит да се разреши проблема с оставката на главния прокурор и това, което става във ВСС“, коментира Митева.

Според нея промяната на Висшия съдебен съвет трябва да се случи единствено след разговор с всички в Народното събрание, включително с опозицията. „Имаше една идея да се предвиди в закона за съдебната власт ВСС да стане непостоянно действащ, но тази идея не се доразви от министерството“, допълни още Митева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!