25 години цар Фердинанд дърпаше локомотива на България към Европа и я закара там. И преди, и след него България не е имала човек, който да е представлявал лицето ни по този начин. Това каза в предаването „Лице в лице” историкът проф. Петър Стоянович по повод 160-годишнината от рождението на цар Фердинанд.

Основната тема на разговора бе спорната фигура на монарха в българската история, както и грешките и ползите по време на управлението му.

„Ако личността на цар Фердинанд можеше да бъде изучавана до края на 1912 г., се обзалагам, че той щеше да бъде може би фигура номер едно в българското минало. На него щяха да са посветени централните булеварди, той щеше да е строителят на съвременна България, какъвто той безспорно е”, каза историкът.

Според него всяко едно общество е обречено, когато изучавайки своето минало, независимо дали става въпрос за етнически, териториален или политически проблем, подхожда с емоции и с предварителна „ясна” представа, която се дължи на пълно незнание.

„Начинът, по който трябва да се подхожда към историята, е съзнателно, непредубедено и моля най-накрая да отделим доброто от лошото, това не е сложно”, добави Стоянович.

По думите му две трети от хората, които се изброяват по време на честванията на големите годишнини в България, имат поне по един, а някои и по повече „смъртни гряха”, напълно сравними с тези на Фердинанд.

„Грехове, които са подпомогнали общото срутване на държавата, но въпреки това те стоят в националния Пантеон”, каза историкът.

Вижте още във видеото!