Европейският парламент одобри днес окончателно назначението на българския еврокомисар Илиана Иванова. Това стана по време на гласуването в пленарната сесия на парламента в Страсбург, открито от председателя на ЕП Роберта Мецола.

Депутатите гласуваха с 522 гласа "За", 51 "Въздържал се" и 27 "Против".

Илиана Иванова обаче поема труден ресор. На Европа ѝ липсват 100 милиарда евро, за да може изобщо да се сравнява със световните лидери в областта на иновациите като САЩ, Южна Корея, Китай и Япония. И ако допреди 10-ина години Европа е можела да се съизмерва с тях, сега изостава 7 пъти от САЩ в инвестиции във високорискови технологии. Ако се разбие Европа по държави, България е в дъното на таблицата по иновации.

Илиана Иванова довършва мандата на Мария Габриел, но 100 милиарда евро трябва да дойдат от частни инвестиции.

България не активира европейския механизъм за гражданска защита след бедствията по Черноморието. България, Гърция, Испания, Словения драматично пострадаха от наводненията, но единствената държава, която е активирала механизма е Словения.

Гърция много бързо след бедствието може да получи над 2 млрд. евро по различни европейски фондове. Всяка държава сама преценява какво ѝ е необходимо и как да го поиска.