Има основание за предсрочни избори. Това каза в предаването „Лице в лице“  евродепутатът Илхан Кючюк. Той попита с коя криза се справя правителството: 

„Справя ли се правителството? С коя криза справя - с енергийната? Предприема ли действия? Нека да видим какво прави една Испания - 165 милиона е инвестирала директно в икономиката. Ние имахме среща със земеделски производители, те нямат комуникация с властта, това никога не се е случвало. Той ви го каза, господин Паскалев, това правителство е твърде безидейно и безхарактерно. Когато нямаш идеи и характер, как поддържаш власт - да бъде просто на едно кресло, било и то министерско?“, коментира Илхан Кючюк.

Според него на власт се идва с идеята да се реализират идеи:

„А тази власт, особено водещите партии в нея, имаха лигитимната претенция да дойдат на власт, за да реализират идеи, които са радикални и по това разбирам по-добри от предишните. Виждаме, че вече 4 месеца нищо от това, което се говореше по време на предизборната кампания, не се случваше“, допълни евродепутатът.

По думите му това е определение за популизъм:

„Говориш нещо, което на много хора им се харесва по време на изборите, и след което 4 месеца по-късно осъзнаваш, че не можеш да го реализираш и търсиш оправдание в партньори”, каза Кючюк.

Той допълни, че ДПС със сигурност „няма намерение да гъта властта с нелегитимни средства“:

„Ние осъзнаваме, че сложната геополитическа обстановка изисква да има стабилност в България, но в същото време в името на някаква си стабилност не можем да оставим Кирил Петков да управлява още 10 години и да не казваме грешните неща, които върши.

Ако вие сте съгласни да оставим настоящите управляващи да ни управляват 10 години без да правят нищо, без да внасят законопроекти, без да правят реформи, без да имат идея по външнополитическите въпроси, аз не съм съгласен“, допълни Илхан Кючюк.

Той каза още, че ДПС е за ясна национална позиция по въпроса за изпращане на оръжие в Украйна.

„ДПС е проатлантическа партия по характер. Предстои вътрешнопартиен дебат по темата. Трябва да има европейска подкрепа, европейска солидарност в няколко направления – включително възстановяването на Украйна, план Маршал, за да може да уважим стратегическия избор на една държава. Днес имахме форум и на него точно това дискутирахме – това е възможност за ЕС да се постави на геополитическата карта и да си зададе въпроса къде бяхме, къде сгрешихме и къде искаме да бъдем. В този разговор България трябва да участва. Ако господата, които управляват днес, не са в състояние, просто не са за там“, отбеляза евродепутатът.

По темата за Северна Македония евродепутатът заяви, че трябва да кажем, че в преговорния механизъм трябва да има ясни гаранции „за защита на човешките права и свободи, за защитата на правата на българите, които се намират в Северна Македония, заедно с това да настояваме в един следващ етап те да бъдат записани като държавотворен елемент“.

По конституция в Македония има само държавотворни елементи, обясни Илхан Кючюк.

„В преамбюла се записват групи от хора, които съставляват държавата и те са държавотворни елементи, ние не приемаме статута на малцинство. Албанците, които са 25% и по тази логика, защото македонците са 55, трябва да бъдат малцинството, но те не са малцинство, те са държавотворен елемент, тоест разговорът е тези четирите точки, които са важни, плюс допълнението – искането на българската страна българите да бъдат записани заедно с черногорци и хървати, като държавотворен елемент, трябва да бъде изключителен приоритет на българското правителство“, допълни евродепутатът.

Какво още каза евродепутатът по темата за Северна Македония, гледайте във видеото.