Според последните социологически изследвания двете големи коалиции са с изравнени резултати преди вота в неделя. Това според социолозите прави трудно предвидим крайния резултат от изборите и вероятно колебаещите се и гласовете от чужбина ще определят окончателната преднина. В последните два дни преди изборния тур по регламента на bTV лидерите на двете големи коалиции ще са в "Лице в лице".

Гост в четвъртък е Христо Иванов, който е съпредседателят на „Демократична България“ и водач на листата на ПП-ДБ в 24-и МИР в София.

„Трябва ни правителство и то редовно. Първо трябва да се върнем към нормалния конституционен ред на управление на страната, което означава парламентарно излъчено редовно управление и второ има десетки причини, за които ние ще разговаряме“, каза Иванов.

По думите му са важни поетите към избирателите ангажименти. Той заяви, че по изявленията на всички политически партии става ясно, че коалиционно правителство едва ли ще има.

„Всички на практика казват, че не предвиждат възможност за коалиционно управление, което означава съвместно управление. Нивата на недоверие и на разделение, както вътре в политическата класа на ниво лидери, така и в обществото, са такива, че никой на практика не предвижда възможността за коалиция“, каза Христо Иванов.

На въпрос дали ще търсят платоническа подкрепа от ГЕРБ за правителство на малцинството Иванов отговори, че за да се прецени опасността, трябва да се види какви са другите рискове.

„На мен ми се виждат всички други варианти още по-опасни. Освен това не търсенето на подкрепа от конкретна политическа формация предполага коалиционна логика. Тоест обръщаме се към нея, за да я поканим в съвместно управление. В случая логиката е, че не сме го измислили ние. Това са неща, които се практикуват в парламентарните демокрация в такива ситуации на голямо разделение. Когато все пак възниква здрав разум от достатъчно много хора в политическата класа  - това е големият въпрос дали ще се случи", обясни той.

Според него има как формулите да работят и без коалиционно управление.

"Всъщност не става дума за това, че ние разчитаме, че някой в ГЕРБ или в ДПС ще се събуди една сутрин и ще каже: да гласуваме за Христо Иванов като министър, защото го харесваме. Естествено, че това няма да се случи. Но ако им предложим правителство, което е ясна алтернатива на това, което имаме в момента и е ясна възможност да се случат нещата, които и те, и ние сме казвали на своята избиратели. Тук вече преминаваме от подкрепа за Христо Иванов към подкрепа дали са готови да изпълнят ангажиментите към своите си избиратели“, коментира още Иванов.  

Той добави, че вероятно за Бойко Борисов този парламент ще е последният кръстопът. 

„Той ще трябва да избере накъде върви и дали върви натам, където заявките на ГЕРБ, че са евроатлантическа партия, че искат Шенген, еврозона - все неща, които те ги искат на думи. Вчера Томислав Дончев каза, че той самият не вижда условия за коалиция и това е устойчива позиция на ГЕРБ. Хубаво е да ровим да видим къде е скрито кучето. Ако ще има управление - то няма да бъде базирано на коалиции, но трябва да се поеме отговорност“, каза още Христо Иванов.

Той обясни, че не бива да се продължава със служебни правителства, защото тази „форма на президентско управление“ вече трябва да спре.

„Тя започва постепенно да се превръща в някакъв самостоятелен център на власт, който има амбиции дори да преориентира посоката на развитие на страната. Затова говоря за това, че ние сме със съзнание за нашето отговорност в този случай“, добави съпредседателят на ДБ.  

Вижте целия разговор във видеото.