Идеята за оптимизация на администрацията не е нова в българското политическо пространство .Там трябва да се подхожда първо с анализ, не може да се каже – съкращаваме 15%. Това заяви в предаването „Лице в лице“ бившият социален министър Христина Христова.

Тя допълни, че наблюдава няколко агенции и според нея там няма достатъчен административен капацитет – работят по 8 часа на ден с хора и по-скоро имат нужда от укрепване.

„Само количествената част, когато подхождаме към реформи в администрацията, не е достатъчна. Трябва да се направи и качествен анализ на административния капацитет. Хората много често не са доволни от административното обслужване, затова трябва да се направи анализ на качеството на администрацията, да се подобри административното обслужване и нещо ключово, което да се внушава на всеки държавен служител – отношението към гражданите“.

По думите й тази мярка, която ще се направи по изчисленията на Асен Василев, ще доведе до натиск на пазара на труда и трябва координация с Министерството на труда и социалната политика, за да се планират програми за преквалификация.

По отношение на увеличаването на осигурителния доход Христова каза, че тази тема също не е нова и по нея спорят социалните партньори и държавата.

„Аз си мисля, че винаги е добре и поражда доверие, когато има принципи. В началото имаше съотношение със средната работна заплата, това е добра идея. Харесва ми идеята да има коефициент на съотношение със средната работна заплата, но 2,3 коефициент може би е доста висок“, допълни бившият социален министър.

По думите й трябва да се има предвид икономическата криза и COVID пандемията, да се анализира внимателно, защото са наслоени криза върху криза.

Във връзка с добавките за пенсионерите Христина Христова коментира, че бонусите за възрастните хора нямат нищо общо с принципите на пенсионно-осигурителната система и все още не е ясно какво точно ще получават те след 1 януари.

Според Христова добрата социална политика не е лявата или дясната, а адекватната социална политика.

Гледайте целия разговор във видеото.