Ролите на политическата сцена у нас се разместват и не всички се справят. Така обобщи ситуацията след парламентарния вот социалният антрополог Харалан Александров.

„В момента актьорите влизат в новите си роли. Борисов го прави много успешно и със замах, както той умее, тъй като той е бил в опозиция и знае какво означава да бъдеш лидер на опозицията. Притеснението ми е, че новото управляващо мнозинство като че ли не може да влезе успешно в ролята на властта. Това е много по-притеснително“, коментира Александров в „Лице в лице“.

„Той (Бойко Борисов - бел. ред.) е като пясъчен часовник, който се е обърнал. В момента, в който си във властта, пясъкът ти изтича, доверието ти изтича и отива при опозицията. В момента, в който се обърне, започва съответно да идва при теб“, добави още Александров за премиера в оставка.

Антропологът похвали президента Румен Радев, като посочи, че на консултациите с партиите държавният глава напуснал конфронтационния тон, „който цялата политическа ситуация задава в момента“: „Той много ясно каза: „Аз не бързам да правя правителство. Поемете си, ако обичате отговорността. Каза на най-загадъчната и мистериозна партия – „Има такъв народ“: „Случи се промяна, вие сте важен фактор и очакванията към вас ще нарастват“, анализира Александров.

В същото време с влизането на новите партии в НС царяла обстановка, комбинираща в себе си „желание, ентусиазъм безпомощност и тревожност в групата на мнозинството“.

„Виждаме една доста кавгаджийска култура, което не е добър сигнал, което не е добър сигнал за задачите, пред които е изправена България“, посочи Александров.

Той изрази съмнение, че в сегашната си конфигурация партиите ще се справят.

„Ако обичат да помолят възпитано Борисов да им помогне. Най-вероятно той ще откликне. Да си свърши работата. Той е в състояние, очевидно показва, че от него зависи да я свърши или не. Няма кой да я свърши. Съвършено ясно е, че те нямат компетентността да го направят“, каза още антропологът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!