Протестът на хората след „Росенец“ е справедлив. Всеки един български гражданин има право на достъп до публична държавна собственост. Това каза в предаването „Лице в лице“ Георги Харизанов.

По думите му това е търсена политическа акция, която „постигна ефекта си заради некадърността и изключително наглото поведение от страна на тези служители на НСО, които, въпреки бойните слова на президента Радев, продължават да бъдат служители на същото това НСО“.

„Кои да бъдат охраняваните лица решава междуведомствена комисия. Но работата на самата служба, поведението на нейните служители са работа на прекия й началник, който се определя от президента, който пък трябва да ръководи и контролира цялата тази служба. 

По думите му преценката на комисията кой да бъде охраняван няма нищо общо с реалната работа на тази служба, нито с поведението на служителите онзи ден, „които президентът индиректно защити, сменяйки посоката на темата, а разговорът беше за поведението на тези служители, които са му подчинени на него“.

Според Харизанов в цял свят има такива служби и има нужда от охрана на официални лица.

„Работата е как службата функционира и кой носи отговорност за отвратителни постъпки като тази от преди 3 дни.

Хубаво е, че се прецизира търсенето на отговорността. Аз така и не разбрах какви са претенциите към правителството за поведението на служителите от НСО, подчинени на президента, или пък за активностите на прокуратурата. Не разбирам връзката.

За разлика от президента, правителството не е изпаднало в лицемерната позиция да говори едно, а да прави друго, защото президентът каза „Аз преди много време казах, че Доган и Пеевски нямат нужда от охрана. Къде са формалните действия, защото всеки може ад си говори каквото си иска, но ние все пак не плащаме на президента, за да казва, а за да работи.

Той попита защо досега президентът не е поискал от началника на НСО да инициира свалянето на охраната на Доган и Пеевски.

„Много е лесно да се приказва и да не се върши нищо и Румен Радев за пореден път доказа, че е тесен специалист в това“.

По думите на Харизанов, случката в „Росенец“ не би трябвало да предизвика етническо напрежение.

„ДПС е политическа партия, която през годините се е идентифицирала през своите противници и е успявала да окрупни своя електорат, да му даде нова енергия заради външен противник и външна атака. Това са били през годините – г-н Сидеров, г-н Валери Симеонов.

Силно се надявам да не се намираме в пореден епизод от сериала - Някой напада ДПС, те изключително силно се мобилизират, покачват си изборния резултат и след това този някой, който ги е нападнал изведнъж им се превръща в приятел“.