Пилотът отговаря за своите решения и той управлява машината, няма как ръководителят на полетите да се качи горе във въздуха, решенията са на пилота и това е закон в авиацията. Това подчерта в студиото на „Лице в лице” председателят на комисията по отбрана ген. Константин Попов във връзка с авиокатастрофата в Северна Македония, в която загинаха четирима българи.

По думите му проблем вероятно е силно динамичното време, което става особено непредсказуемо в планините. Попов отбеляза, че за пилота има данни, че е имал опит, но не и в полети при сложни условия. Въпреки това той беше категоричен, че именно от летеца зависи какви действия ще предприеме – въпреки комуникацията със земята.

По темата със закупуването на нов изтребител за ВВС, ген. Попов подчерта, че „новата техника изисква нов начин на мислене” и затова също е нужно академията в Долна Митрополия да бъде възстановена – ще са нужни голям брой нови пилоти и техници.

Към момента е даден мандат за преговори за Ф-16, като генералът изрази надежда, че „няма да играем на „Левски” и ЦСКА”, защото това може да спре целия процес”.

Вижте повече във видеото!