Трябва да има по-справедливо преразпределение през бюджета, заяви Проданов. Това каза в предаването „Лице в лице“ финансистът Константин Проданов

„Няма разлика между бюджета на Асен Василев, като логика, и бюджета на Бойко Борисов преди него от гледна точка на данъчна структура. Доминират косвените данъци, които товарят най-много най-бедните. Имаме после данък без необлагаем минимум, който няма аналог в Европа и събираме най-малко данъци в ЕС – 30% са нашите данъчни приходи“, обясни Проданов.

„Начинът, по който се приложиха антикризисните мерки – интересен факт е, че тихомълком се гласува продължаване на подпомагането, енергийните помощи за небитовите потребители – към 3,5 милиарда за 3 месеца. Ако ги продължим и за догодина, за цяла година – това са около 15 млрд., около 10%  от БВП. Това е двойно повече, отколкото са тези 200 млрд., които Германия се опитва да задели“, каза още финансистът.

По думите му това е огромна сума, която подпомага много бизнеси, които нямат нужда от помощ.

„Които са печеливши, които могат да прехвърлят цялата увеличена инфлация на крайните си клиенти. Създава нездрава зависимост между бизнеса и това държавно финансиране и в крайна сметка ние не гребем от бездънна каца, така че трябва да търсим максимална ефективност за всеки“, допълни Проданов.

У нас се подпомага на калпак, без оглед на това имаш ли нужда и колко ти е потреблението, каза още той.

Никола Янков, финансов и политически анализатор, заяви, че според него правителство ще има.

„Изглежда, че за Борисов е по-ценна подкрепата на коалиция „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, защото това би легитимирало ГЕРБ отново като пълноценен играч в политиката, но смятам, че е по-вероятно ГЕРБ да се коалира с БСП“, заяви Никола Янков.

По думите му тройна коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, с участието и на Стефан Янев, би събрала около 140 депутата, мнозинство за цял мандат.

Гледайте целия разговор във видеото.