Изненадващо, вместо да поевтинее, токът от началото на този месец поскъпва, макар и минимално.

„Има обективни предпоставки за това увеличение на цената на тока – увеличението на разходите и либерализацията на пазара“, заяви експертът Христо Казанджиев от Български енергиен форум, според когото повишението е символично с 2,5%.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да свикнем с динамиката на цените на енергоносителите, важното е това увеличение да бъде обосновано и в рамките на разумното“, каза Казанджиев в „Лице в лице“.  Експертът смята, че трябва „да се акцентира, че е нормално да има леко увеличение на цената на електроенергията, защото страната ни внася суровините за нейното производство

Казанджиев коментира и последните развития казуса със строителството на АЕЦ „Белене“, като заяви, че вярва на становището на ЕК, че това е напълно нов проект.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм за развитието на ядрената енергетика без съмнение. Проблемът е, че в момента в България се разглеждат два проекта за развитието на ядрените мощности – единият е свързан с АЕЦ „Белене“, а другият с АЕЦ „Козлодуй“ и така наречения 7-ми блок. Елементарният финансов и технологичен анализ показва, че по-изгоден е един заместващ блок на АЕЦ „Козлодуй“, заяви експертът.

Вижте целия разговор във видеото!