“За съжаление парламентаризмът се оказа компрометиран. Приветствам политиката на Асен Василев панически да не се вдигат данъци – това е добър сигнал към българския бизнес, който е много сложно положение в момента". Това коментира пред bTV Кузман Илиев, председател на Съюза за стопанска инициатива.

"Когато парламентаристите обаче предложат нещо разумно в дискусия – неданъчният тормоз, проверките, неизпълнимите условия да отпаднат и те отпаднат, но след това хората в изпълнителната власт вземат решение, което налагат на парламентаристите“, посочи той.

„Днес се случи нещо, което напомня за много за времето преди протестите през 2020 г. Днес отново министър-председателят си позволи да поучава депутатите, да казва къде е сбъркала бюджетната комисия, да казва какво трябва да се поправи в парламента. Откога връщаме лентата назад, че Министерският съвет да управлява парламента", заяви бившият председател на Бюджетна комисия в парламента и съветник на служебния министър на финансите Любомир Каримански.

"Днес за мен беше сложен край на Бюджетната комисия с това каре от лидери, което направиха. 100% заличиха дейността и авторитета на Бюджетната комисия. Аз, ако съм на мястото на Йордан Цонев, ще си подам оставката“, каза още той.

Според него е застрашен целият държавен бюджет. Намален внос, намален износ, намален стокообмен. Капиталовите разходи за полугодието са около 30%. Те няма да бъдат изпълнени. Бюджетът е неизпълним", коментира Каримански.

Какво още казаха експертите - чуйте във видеото.