Специализираните съдебни структури трябва да се закрият, защото служат за репресия върху противници на досегашната власт. Това заяви в „Лице в лице“ лидерът на „Движение 21“ и вече бивш депутат от „Изправи се! Мутри вън!“ Татяна Дончева.

Относно гласуваната декларация от Висшия съдебен съвет срещу внесения, но неприет от 45-ото Народно събрание законопроект за закриването на специализираните прокуратури и съдилища, Дончева коментира, че магистратите нямат основание да твърдят, че това е „разстрел“ на съдебните органи и работи в полза на мафията. 

„Ако те твърдят, че закриването на спецпрокуратурата и спецсъда „разстрел“, нека да е „разстрел“, но в необходимостта от тяхното закриване аз нямам никакво съмнение, както и огромна част от гилдията – действащи съдии и прокурори. Това е орган, създаден за репресия от досегашната изпълнителна власт, която имаше в лицето на специализирания съд и прокуратура инструмент за натиск върху бизнес и политически противници“, коментира юристът. 

По думите ѝ до разстрела на нейната клиентка Станка Марангозова се е стигнало заради неефективната работа на спецпрокуратурата, която с години не е внесла обвинителен акт по нейния казус. 

„Истинската цел на спецсъда и спецпрокуратурата е списъка на лицата, който за почва с президента и вицепрезидента, минава през парламента, министрите и стига до митничарите. Някой може да каже, че това е форма за борба с корупцията, аз смятам, че ефективната борба с корупцията се води от нормалната съдебна система, както повелява българската Конституция, а не от специализирани органи – създадени за рекет“, коментира тя. 

Според нея магистратите в специализираната правосъдна система получават в пъти по-високи заплати от колегите им в стандартните прокуратури и съдилища, а трудността на работата не е по-различна. Дончева коментира, че в специализираните структури делата на първа инстанция приключват средно след 7-8 години. 

„Правосъдният министър трябва да извади списъка на прокурорите, да им „забели“ имената, за да не кажат, че са лични данни, и да им извади къде са завършили. Огромната част от тези хора са завършили юридическите ПУЦ-ове, нямат абсолютно никаква квалификация и стаж, идват от районни нива, прескачайки няколко нива в кариерата“, коментира Дончева. 

Дончева заключи, че служебният кабинет трябва да си свърши работата и да организират честни и прозрачни избори.