Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че групата ще предложи за гласуване в Народното събрание „кабинет на малцинството“.

„Аз съм бил три пъти премиер и четвърти мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ“, посочи Бойко Борисов.

„Има политическа игра, която не може да се долови, защото не е публична. Тя е между ГЕРБ, ДПС и ИТН“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ социологът от „Маркет ЛИНКС“ Добромир Живков.

„Борисов не иска да влиза публично в коалиция с ДПС. БСП каза, че няма да подкрепи кабинет с политически лица. От ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ“, отчете той.

„Има такъв народ“ също обяви, че няма да подкрепи първия мандат.

„За съжаление ще станем свидетели на неестествено разцепление в една парламентарна група. Това се е случвало много пъти. Как част от парламентарна група може да бъде „купена“ и да се стигне до гласуването на правителството“, коментира Живков относно възможното разцепление на групата на „Величие“ в парламента.

„Купуването на гласове е фрапантно. Очевидно има стимул в някои секции. Когато се направи подробния анализ с оценка на риска, очевидно имаше купуване на гласове със сериозен мащаб. Съществуват много на брой секции с висока степен на риск за купуване на гласове“, посочи социологът.

Според него е имало „затваряне на очите“ от страна на ръководители в МВР.

„Масовото купуване на гласове не беше възпрепятствано. Феноменът е сериозен. Излязоха колеги и не само социолози, има оцветени секции по моделите за оценка на риска. Имаме порочно купуване на гласове, а вторият феномен – купуване на депутати в Народното събрание“, обясни Добромир Живков.