Възможно е да има трайна конструкция в управлението сега. Това каза в предаването „Лице в лице“ Димитър Луджев, бивш вицепремиер, народен представител и министър на отбраната.

„Ние, когато правихме правителство, заложихме един основен принцип при формирането на различните блокове в министерства – примерно за икономически блок възприехме принципа, че трябва да бъде екип от единомислещи, те да изповядват либералната философия за преход към пазарната икономика. Няма проблем, ако се сформира кабинет не на принципа на мен и на теб, трябва да се търсят за съответния сектор на политика хора от всичките партии, които биха могли да работят заедно и да изповядват една и съща управленска философия, за да могат да изпълнят съответните реформи. Това е единственият начин да се преодолее такава сложна конструкция от 4 партии“, допълни Луджев.

Според него има видимо има желание да се състави кабинет:

„От една страна има желание и великолепен подход от страна на водещата партия на „Продължаваме промяната“, които най-после възприеха един модерен, съвременен, културен подход на съставяне на правителство. На тези избори в парламента влезе една нова генерация млади хора, които отдавна чакахме, които имат енергията, капацитета и решимостта да направят едно модерно управление", коментира Димитър Луджев.

По думите му такива хора обикновено са склонни към диалог и търсене на консенсус и на разбирателство.

"Те отлично разбират, че такива грамадни задачи, които имаме в момента, да модернизираш обществото и да го върнеш към демократичните правила и ред изискват огромна подкрепа“, каза още той.

Що се касае до формално идеологичната страна, ГЕРБ само на думи е дясна партия, посочи Луджев. „ГЕРБ беше типично популистка вождистка партия, която нямаше никаква идеология, освен властта – власт на всяка цена“.

"Какъв съюзник са те, като целта на новото правителство е да ликвидира тежките последици от режима на ГЕРБ, как да направиш съюз със същите хора, които са извършили тези неща. Няма начин новите хора, които искат да извършат определен тип реформи, да вземат вземане-даване с една друга порода хора, които не желаят подобно нещо", допълни той.

"На тези избори надделя младият, по-професионалният, по-градският вот и той категорично е за промяна, той иска скъсване с миналия режим и хора, които да провеждат политика, които да измъкнат България от тази яма, в която е попаднала и да тръгне напред. Лутането също е естествено, защото в продължение на години българският политически живот беше запушен от тази мафиотска тапа на управлението на ГЕРБ, отбеляза Димитър Луджев.

Според него правителството трябва да извърши реорганизация на цялата система на управление и да проведе истински персонален подбор на хора, които имат съответни качества, да създаде институции, които да крепят обществения интерес.

Гледайте целия разговор във видеото.