Крайно време е да се върне присъственото обучение, смята Диян Стаматов, директор на 119 СУ.

Той каза още, че подкрепя идеята на здравното министерство да се отпуснат първо мерките за образование и спорт, защото „без тях за здраве не може да се мисли“.

„Не трябва да забравяме, че точно здравните експерти затвориха образователната система в началото на март. Техен е рискът да върнат образованието отново в редиците на нормалния ход“, смята Стаматов.

Според него всички предпочитат присъствено обучение. „Почти година сме в дистанционен формат и определено всички се изморихме от този подход. Измориха се родителите, измориха се учениците и най-накрая се измориха и учителите“, казва той.

Според Стаматов на места онлайн обучението е било изключително ефективно, докато на други – не съвсем. Въпреки това той добави, че някои от аспектите на дистанционния формат е добре да се запазят.

По отношение на ниският интерес сред учителите да се ваксинират срещу новия коронавирус, Стаматов заяви, че вероятно това ще се промени след първата вълна имунизирани. „Няма как 90 хиляди учители да се ваксинират изведнъж. Нормално е някой да се страхува и да не може да прояви това, което се очаква от него“, каза той.