Грубо нарушение на международния етикет и протокол е да твърдиш, че си жертва на конспирация, след като на международен форум са те отстранили заради контакт със заразен с коронавирус. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова във връзка с провалената визита на президента Румен Радев в Естония. Държавният глава обяви, че „доброжелатели“ са подвели домакините с цел да извлекат политически дивиденти у нас.

Тя отбеляза, че по един начин се работи при редовите пациенти с коронавирус, чиито контактни лица РЗИ издирва и по съвсем друг начин се действа, когато болен е високопоставен генерал, а контактни лица са президент, военен министър, висши военни и т.н. Атанасова коментира, че вероятно още в неделя е станало известно, че командирът на ВВС е болен, но не обясни по какъв механизъм се очаква Радев да е бил уведомен преди обаждането от РЗИ във вторник, заварило го в Талин.

„Мисля, че отговорното поведение предполага г-н президентът да се извини официално на естонските домакини, на президента на Естония“, посочи депутатът. Според нея описването на ситуацията като „активно мероприятие“ е „абсолютно несериозно твърдение“.

Като председател на ресорната парламентарна комисия, Атанасова коментира и проекта за нова Конституция. Към момента КС трябва да се произнесе допустимо ли е въобще съществуването на подобен орган, който да работи по текстовете. Атанасова посочи, че към момента са готови вътрешните правила за работата на комисията и са изпратени копия от проекта на заинтересовани неправителствени, професионални и академични организации.

Може ли да се стигне до свикване на Велико народно събрание, при положение, че основните опозиционни партии са против? Вижте отговора на Десислава Атанасова във видеото!