„Познавам и Румен Радев и Кирил Петков добре – и двамата се опитват да направят най-доброто за България, но имат разминаване в това как трябва да се постигне най-доброто за България“. Това каза министърът на образованието в оставка Николай Денков в предаването „Лице в лице“.

Нямаше как да бъда поканен в служебния кабинет, от няколко месеца съм в ръководството на „Продължаваме промяната“, заяви Денков. Той беше служебен министър в предишните два кабинета, назначени от президента Румен Радев. Ясно е, че когато си в ръководството на една партия, която ще участва в избори, не можеш да бъдеш служебен министър, допълни просветният министър.

По думите му представеното днес ново служебно правителство е балансирано и е търсено експертното начало.

Денков смята, че оставя Министерството на образованието и науката (МОН) в „много подредено състояние“ на Сашо Пенов.

„Ако се осигури необходимата приемственост, ще може да се посрещне 15 септември по подходящ начин. Това е неговата основна задача през следващите месеци“, коментира министърът в оставка.

По думите му през новата учебна година е по-малко вероятно учениците да преминат към онлайн обучение заради COVID-19, защото новите варианти са по-щадящи и защото вече има нови критерии, които предвиждат дистанционно обучение само ако здравето и живота на децата са застрашени.

„Горд съм с това, което успяхме да направим за този кратък период. Благодаря на колегите от министерството“, каза в заключение просветният министър от кабинета „Петков“. Той отказа да си постави оценка.

Гледайте повече във видеото!