Ако г-н Рашков беше дошъл в МВР, подробно щях да му обясня всички причини за смените (б.р. на директора на „Национална полиция“ и на „Гранична полиция“), тъй като ние нямаме уволнени служители, имаме служители, които разместихме. Разместихме ги пои причина, че преценката ни за професионалните им качества е такава.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Когато разговаряхме с г-н Рашков, преди да стъпя като министър, с него сме имали много добри отношения през цялото време, той сподели за конфликт, възникнал между него и двама заместник-министри в сегашния екип на МВР. Не мисля, че такъв личен конфликт може да бъде повод за 24 часа човек да си промени позицията на 180 градуса по начина, по който го демонстрира министър Рашков", добави той.

Демерджиев допълни, че никога не е отказвал среща с него. 

"Досегът ни, след като стъпих в длъжност, беше още на следващия ден, той се оплака от един инцидент – човек, най-вероятно с психични проблеми, беше влязъл в дома на негови съседи, изпратихме патрул, съдействах това да стане бързо, през цялото време имахме отличен диалог и за мен е изненада, че водим този диалог през медиите", обясни служебният министър на вътрешните работи.

Демерджиев заяви, че всеки, който си позволява да изкривява и манипулира изборните резултати, ще бъде плод на особено внимание на полицията.

"В никакъв случай полицията няма да преследва само такива прояви на ГЕРБ и ДПС и да си затваря очите пред проявите на други политически сили, които са в същия дух и водят до същите резултати", каза той.

Контролът по пътищата

"Основно контролът по пътищата ще се извършва от повече автомобили на КАТ, които се движат в потока и не следят само за един-два типа нарушения, а за всички, които водачите напускат. Като съответно отбиват автомобила, допуснал нарушение и предприемат действия и мерки. От тежест върху санкцията изнасяме тежестта върху превенцията. Идеята е участъците, които са наситени с ПТП-та, които са труднопроходими, полицията да се превърне в основен помощник на шофьорите и да следи да се предотвратяват тежките инциденти", заяви Демерджиев.