Ще предложим разговори с евроатлантическите политически сили. Преговори с "Възраждане" няма да има, те са против въвеждането на еврото, заяви в предаването „Лице в лице“ Делян Добрев от ГЕРБ.

"Борим "Продължаваме промяната" в евроатлантическите формации, но не знам кого от тях да ползваме в следващо правителство. ДПС е евроатлантическа партия и с "Демократична България" ще разговаряме", подчерта представителят на ГЕРБ. Той уточни, че "Има такъв народ" също е евроатлантическа партия.

Според него е важно широко коалиционно правителство, което да има хоризонт от поне една година.

Икономиката

„Паднало е кръвното на нашата икономика. Трябва да ѝ се помогне. Когато падне кръвното, трябва кафе и кола. По най-бърз начин трябва да започне използването на европейските фондове“

Според него причината за бавното усвояване на средства от ЕС е честата смяна в изпълнителната власт.

„Ако Планът за възстановяване вече работеше, нямаше да падне кръвното на икономиката“, уточни Добрев.

„Първата и основна наша задача в следващия парламент ще бъде да се справим с кризата. Единственият индикатор, който показва дали сме в криза, или не – това е консумацията на електроенергия. В последните три месеца на редовния кабинет имаме спад с до 5% месечно. За август имаме 33% спад на употребата на газ. Това означава, че и производството е спаднало“, посочи той.

Цените на горивата

„Правителството трябваше да вземе мерки за цените на горивата. Асен Василев отиде в Европа, за да вземе изключение от правилата на ЕС. България е единствената държава с излаз на море, на която се разреши вносът на петрол сорт Урал“, допълни Добрев.

„Аз разбирам да се влачиш в ЕК по корем, за да се ползва руски нефт, ако това беше довело горива в рамките на 2,50 лева. Те не го направиха, за да има евтини горива, а за да има печалби на „Лукойл“. През 1992 година „Лукойл“ е работил с неруски газ“, коментира бившият министър на енергетиката.

Според него в предишните управление цената на нефта от Русия е била по-висока от останалите, но цената не достигнала 3 лева.