Вторият предизборен дебат в предаването „Лице в лице“ е на тема здравеопазване и справяне с новия пик на пандемията. Ще издържи ли здравната ни системата и дали нови по-строги мерки ще помогнат да се намали натискът върху болниците?

В него участваха д-р Даниела Дариткова, водач на листа от Коалиция ГЕРБ-СДС, и проф. Георги Михайлов, водач на листа на „БСП за България“.

„Ситуацията е изключително динамична и се наблюдава по показателите: процент положителни тестове, хоспитализирани пациенти, пациенти в интензивни отделения, смъртност“, обяви д-р Дариткова.

Тя уточни, че в очакването на този пик се възприе подходът според процента заболеваемост в отделните райони да се предприемат съответните мерки на регионален принцип.

„Факт е, че при предходния пик на инфекцията мерките, които въведохме като затваряне на определени видове бизнеси и обществени институции, доведе до това, че намали заболеваемостта. Сега вероятно се налага подобно действие, защото натискът върху болниците е много сериозен“, уточни представителят на ГЕРБ.

Дариткова не смята, че настоящият пик на заразени с коронавирус се дължи на отварянето на заведенията, а по-скоро с малко закъснение идва това, което се случваше преди седмици в Европа с разпространението на новите варианти на вируса.

Според Михайлов обаче в момента има небалансирани решения, които не водят до позитивни ефекти.

„Ако погледнем във времето назад, още през февруари отделни членове на Оперативния щаб започнаха да представят своите визии, че ще има трета вълна, което беше до болка познато на всички специалисти в цяла Европа“, коментира представителят на БСП.

Той попита какъв беше смисъла да се отворят заведенията и след седмица да дойдат данните за нарастващ брой на заболелите от COVID-19.

„Въпросът е да се съчетаят мерките така, че да не пострадат обществените отношения, а те пострадаха. Най-много пострада образованието на българските деца… Българските образователни власти трябва да си дадат сметка, че за една година България е сред държавите, които за една година имат най-голямо отсъствие на ученици и студенти от присъствено обучение“, каза социалистът.

Вижте целия дебат във видеото!