Дебат за машинния вот в студиото на „Лице в лице“. Манипулира ли се по-лесно гласуването с машини? Според Дани Каназирева от ГЕРБ – да. Антоанета Цонева от „Демократична България“ обаче не е съгласна.

Няма гаранция за честни избори, твърди Каназирева. По думите ѝ промените за вота са били въведени за една нощ и не са в полза на избирателите.

„Категорично машинният вот е обявен за противоконституционен, тъй като няма как да се гарантира, ако липсва ефективен граждански контрол, без да е нужно на гражданите да използват специални знания. Един софтуер в съвременните времена може много по-лесно да бъде манипулиран от хартията. Не е нужно машината дори да е свързана с интернет“, заяви Каназирева.

По думите ѝ с машинния вот се ликвидира външният контрол, като гаранцията за честността на резултатите е единствено протоколът.

Според Антоанета Цонева обаче позицията на ГЕРБ относно гласуването с машини е политическа стратегия за понижаване на избирателната активност. Цонева напомни, че не за първи път избирателите ще гласуват машинно.

„Възрастните хора се справят добре, имат голям интерес. Данните, с които разполагаме от допитвания, сочат, че българските избиратели в по-голямата си част адмирират този подход. Това е вот, който е контролиран – при машината не можеш да отбележиш две преференции в определена комбинация, защото твоят вот няма да бъде приет. Това е един от класическите способи за отчитане на контролирания вот от дилърите“, посочи Цонева.

Но според Каназирева Европа отхвърля този начин на гласуване: „Аз говоря с факти и с конкретни нарушения, позовавайки се на съдебната практика на редица европейски страни“, настоя тя.

„По този начин се нарушават равните избирателни права. В секциите под 300 избиратели нямат право на машина, а само на хартия, и обратното“, добави Каназирева.

„Искам да призова хората да не се вслушват в такива конспиративни теории. Ще помоля да бъдат активни на 11 юли, за да може да бъде постигната промяната“, отговори Цонева.

Чуйте целия дебат във видеото.