От държава – член на НАТО се изискват ясни, категорични позиции, които да не оставят съмнения къде стоим, заяви в предаването „Лице в лице“ депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

„Ще подкрепим правителството, ако се налага, заради отбранителния потенциал, който НАТО планира да разположи по Източния фланг, техника и персонал да бъдат временно разположени в България“, отбеляза Даниел Митов.

Според него в момента трябва ясна позиция и да е ясно, че сме държава, която няма да се превърне в консуматор на сигурност и съюзнически ресурс, когато ни е изгодно, а сме готови и да споделяме своята отговорност.

„България е член на НАТО, българската армия е натовска армия, както и всички останали съюзнически армии. В момента е добре да се демонстрира отбранителна мощ, която да е сдържаща по отношение на агресивните намерения на Руската федерация“, каза още Даниел Митов.

Демонстрацията на съюзническа сила е важна, добави той.

„Русия непрекъснато търси слаби звена в НАТО, единството на Алианса се демонстрира и през заедност и съюзнически действия, когато е необходимо“, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Целта на Руската федерация по думите му е да внуши, че НАТО е остаряла организация, амортизирана и да върне нещата в някакви концептуални измерения на геополитиката от 19 век.

Според него Русия търси повод за агресия, повод за война.

„Когато поставяш такъв тип ултиматуми, на които ти е ясно, че няма как да получиш утвърдителен или положителен отговор, това означава, че търсиш конфликт“, заяви още Даниел Митов. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!