"Предлаганите нови мерки за спиране на социалните помощи при отсъствие на детето от училище са радикални, но целят да обърнем вниманието на родителите към образованието". Това коментира в студиото на „Лице в лице” председателят на комисията по образование и наука от ГЕРБ Милена Дамянова.

Предлаганите текстове в закона предвиждат санкцията да се задейства, ако в рамките на месец са направени отсъствия повече от 3 дни за дете в предучилищна или 5 учебни часа за ученик.

Дамянова припомни, че чрез механизма за включване в училище са приобщени над 40 000 деца, но сега трябва и да се задържат.

„Промяната наистина е радикална, но едва ли има някой, който иска да плаща социалните помощи на човек, който не спазва правилата”, каза още тя.

Председателят на комисията по образование и наука бе категорична, че законопроектът не е насочен към нито една етническа група, а е национален и цели по-добро развитие на страната ни.

„Това отделно не е мярка само в нашата държава, а и в редица европейски страни”, обясни Дамянова.

Тя каза, че след срещата с „Воля” са получили тяхната подкрепа, а законът би трябвало да влезе в сила от следващата учебна година.