Бюджетът, който беше предвиден за тестването на учениците, трябваше да бъде разпределен между училищата. Фирмите, които дистрибутират тестове на българския пазар, имат наличности. Ако всяко училище по собствен път се свърже с определени фирми, те ще си осигурят тестове. Смятам, че е избрана фирма, която няма капацитет да набави необходимото количество, така че те да бъдат разпределени в училищата и децата да бъдат върнати в клас.

Така бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева коментира ситуацията с тестването на учениците и евентуалното им връщане в клас от следващия понеделник в предаването "Лице в лице".

По думите ѝ обаче е важно децата да се върнат в относително безопасна среда, а е било изгубено много време, за да се осигурят нужните тестове и Министерството на здравеопазването не е успяло да адаптира новите "компромисни условия" към новата обстановка.

Д-р Андреева обсъди и евентуалните реформи в сферата на здравеопазването, предложени в рамките на първия кръг разговори между партиите преди поредния опит за съставяне на правителство.

"Тази среща, на която се водеха тези преговори, я възприемам като опознавателна. Стартът на всяка промяна трябва да се базира на това какви са проблемите. Ако мерките, които се предлагат, успеят да решат тези проблеми, значи те са правилните", коментира тя и допълни, че не вижда как предложението на БСП болниците да престанат да бъдат търговски дружества би довело до подобряване на ситуацията в българското здравеопазване.

Вижте целия разговор във видеото.