"За лечението на 9-годишния Стефан в Румъния, който страда от спинална мускулна атрофия, трябва да плати Фондът за лечение на деца. Това е записано в писмо от Румъния, тяхната каса не поема това лечение и няма как българската Здравна каса да плати за него". Това обяви в предаването "Лице в лице" управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев по повод скандала около лечението на детето.

По думите му напрежение се създава от представители на обществения съвет към фонда, който предстои да бъде закрит. Той намекна, че хора от фонда са в зависимости от туристически и преводачески фирми, и болници в чужбина: "Ако има твърдение, че има обвързаност с определена туристическа фирма, която организира чистата логистика, обвързване с фирми за преводачески услуги, обвързване с определени болници в чужбина срещу комисионни, аз не мога да го отрека", заяви Дечев. Тече проверка по такива сигнали, уточни той.

Според Дечо Дечев всички редки заболявания като спиналната мускулна атрофия трябва да бъдат изведени в национална програма и за лечението им държавата да плаща според ефективността.